Składniki:
• duża płoć
• duży leszcz
• 2 średnie okonie lub karasie
• 2 cebule
• łyżeczka mielonego imbiru
• łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej
• łyżeczka mielonego białego pieprzu
• liść laurowy
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• 1/4 szklanki tarej bułki
• jajko
• pęczek włoszczyzny
• pęczek natki pietruszki
• 1 pojemnik śmietany wiejskiej lub jogurtowej
• sól
Sposób przyrządzenia:
Ryby oskrobujemy z łusek, patroszymy, odcinamy głowy, ogony i skrzela, wyjmujemy kręgosłupy wraz z ośćmi, ale ich nie wyrzucamy.Natkę drobno siekamy.Ryby przekręcamy przez maszynkę, dodajemy namoczoną w mleku tartą bułkę, jajko, gałkę muszkatałową, imbir, biały pieprz i natkę.
Formujemy maleńkie gałeczki.Do dużego rondla wkładamy włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, głowy, ogony, skrzela i kręgosłupy rybie wraz z ośćmi, zalewamy trzema litrami wody, gotujemy pod przykryciem ponad godzinę.Przelewamy wywar przez sito, wyjmujemy warzywa.
Wywar wlewamy z powrotem do rondla, solimy do smaku, wkładamy do niego gałeczki rybne i gotujemy 20 minut.Do miseczek wkładamy ugotowane warzywa, gałeczki rybne i po łyżeczce śmietany, zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką.Do zupy możemy podać kromki białej, chrupiącej bułki.