Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paprykarz z kurczaka Iwony

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 4 czerwone papryki
  • 4 pomidory
  • 2 średnie cebule
  • ¾ szklanki  kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, pieprz do smaku 
  • słodka mielona papryka
  • ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki


    Sposób przyrządzenia:

    Udka  z kurczaka umyć, posolić, posypać papryką i zostawić na 30 minut. Cebulę  obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju, podlać wodą, poddusić. Włożyć  udka, podlać wodą i pod przykryciem dusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać  umytą  pokrojoną w paski paprykę, umyte, sparzone, obrane ze skórki pokrojone w kostkę  pomidory. Mąkę  rozetrzeć ze śmietaną, wlać  do udek i powoli zagotować. Paprykarz doskonale smakuje z kładzionymi kluseczkami i posypane posiekaną  zieloną natką  pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *