Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 4 czerwone papryki
- 4 pomidory
- 2 średnie cebule
- ¾ szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- sól, pieprz do smaku
- słodka mielona papryka
- ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Udka z kurczaka umyć, posolić, posypać papryką i zostawić na 30 minut. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju, podlać wodą, poddusić. Włożyć udka, podlać wodą i pod przykryciem dusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać umytą pokrojoną w paski paprykę, umyte, sparzone, obrane ze skórki pokrojone w kostkę pomidory. Mąkę rozetrzeć ze śmietaną, wlać do udek i powoli zagotować. Paprykarz doskonale smakuje z kładzionymi kluseczkami i posypane posiekaną zieloną natką pietruszki.