Składniki:
- 1 kaczka
- ½ kg kwaśnych jabłek
- 2 łyżeczki rodzynek
- 2 łyżki oleju
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta majeranku
- sól, cukier do smaku
- 4 kwaśne jabłka
Sposób przyrządzenia:
Kaczkę umyć, z zewnątrz i wewnątrz natrzeć czosnkiem roztartym z solą i odstawić na 2-3 godziny. Jabłka umyć, obrać pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i nadziać nimi wnętrze kaczki, dodać rodzynki. Kaczkę zaszyć, polać olejem ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec w gorącym piekarniku około godziny, raz po raz skrapiając wytworzonym się sosem . Kaczkę co pewien czas przewracać by ładnie się upiekła. Pozostałe jabłka umyć, obrać podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, posypać majerankiem i poddusić w powstałym sosie z pieczenia kaczki. Upieczoną kaczkę wyłożyć na półmisek, podzielić na porcje i obłożyć kawałkami upieczonych jabłek.