Składniki:
- 1 kg filetów pangi
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 2 pietruszki
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- jajko, sól, pieprz, olej
- 7 łyżek mąki
- 4 ziela angielskie, 3 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu
- sok z jednej cytryny, listki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Filety z pangi umyć osączyć na ręczniku papierowym, pokroić na kawałki. Roztrzepać jajko, mąkę wysypać na talerz. Kawałki ryby posolić skropić sokiem z cytryny ,moczyć w jajku, mące i smażyć na gorącym oleju na złocisty kolor .Marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach cebulę i czosnek posiekać ,por pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej wsypać włoszczyznę ,dodać ziele angielski, pieprz i listek laurowy, doprawić do smaku i dusić około 10-15 minut. Rybę wyjąć na długi półmisek, przykryć warzywami., udekorować listkami pietruszki. Podawać na zimno.