Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panga w sosie po grecku

Składniki:

  • 1 kg filetów pangi
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • jajko, sól, pieprz, olej
  • 7 łyżek mąki
  • 4 ziela angielskie, 3 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu
  • sok z jednej cytryny, listki pietruszki

    Sposób przyrządzenia:
    Filety z pangi umyć osączyć na ręczniku papierowym, pokroić na kawałki. Roztrzepać jajko, mąkę wysypać na talerz. Kawałki ryby  posolić skropić sokiem z cytryny ,moczyć w jajku, mące i smażyć na gorącym oleju na złocisty kolor .Marchewkę,  pietruszkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach cebulę i czosnek posiekać ,por pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej wsypać włoszczyznę ,dodać ziele angielski, pieprz i listek laurowy, doprawić do smaku i dusić około 10-15 minut. Rybę wyjąć na długi półmisek, przykryć warzywami., udekorować listkami pietruszki. Podawać na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *