Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Okoń w aromatycznym sosie

Składniki:

  • 2 kg średniej wielkości okoni
  • mąka pszenna wymieszana z mąką ziemniaczaną do panierowania
  • olej

    Sos:

  • 10 dkg wędzonego boczku w plastrach
  • 10 dkg pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1/3 łyżeczki tartego imbiru
  • sos sojowy do smaku
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • zielenina do dekoracji

    Sposób przyrządzenia:

    Ryby sprawić pozostawiając głowy z których usuwamy łuki skrzelowe i oczy, umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną rybę obtoczyć w mąkach i obrumienić na gorącym oleju, odłożyć.  Przygotować sos. Boczek pokroić w paseczki, cebule i czosnek w kostkę. Na patelni  rozgrzać odrobinę oleju, dodać boczek, chwilę smażyć mieszając, dodać cebulę i czosnek, zeszklić, dodać imbir, sos sojowy, łyżkę wody, przyprawić. Chwilę gotować. Okonie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać przygotowanym sosem, zapiec w piekarniku.  Przed podaniem udekorować zieleniną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *