Składniki:
- 5 płatów pangi
- 3 jajka
- ½ szklanki śmietany kremówki
- włoszczyzna
- szczypta przyprawy do ryb
- ½ szklanki orzechów włoskich
- ½ szklanki rodzynek
- szklanka malagi
- 8 łyżeczek żelatyny
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 bułka kajzerka
- olej
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Włoszczyznę ugotować, zostawić wywar, cebulę obrać, zeszklić na oleju, bułkę namoczyć. Rybę drobno pokroić, dodać odciśniętą bułkę, łyżeczkę przyprawy do ryb, żółtka, śmietanę, cebulę, pokrojoną włoszczyznę i roztarty czosnek. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bakalie i ubitą pianę z białek. Masę szczelnie zawinąć w folię aluminiową formując wałek, przełożyć do foremki, zalać wrzątkiem i gotować około 30 minut. Wystudzić, wyjąć z foli, wyłożyć na półmisek, pokroić w grubsze plastry. Żelatynę rozpuścić w 2 szklankach wywaru z włoszczyzny, dodać szklankę malagi, przyprawić do smaku. Galaretą zalać rybę. Schłodzić.