Składniki:
- 1 ½ kg ryby pangi
- 3 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- 5 łyżek oleju sojowego
- 1 cytryna
- ½ szklanki białego wytrawnego wina liść laurowy
- sól, ostra papryka w proszku
Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, pokroić na większe kawałki, posolić, oprószyć papryką i mąką. Kawałki ryby obsmażyć na oleju, osączyć na papierowym ręczniku. Na pozostałym tłuszczu zrumienić obraną i posiekaną cebulę. Wino zagotować z sokiem z połowy cytryny, liściem laurowym i pastą pomidorową. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, rozłożyć cebulę, polać marynatą i upiec w piekarniku. Rybę wyjąć na półmisek polać sosem, wstawić do lodówki. Przed podaniem przybrać plasterkami cytryny. Dobrze smakuje z białym pieczywem.