Składniki:
- 1 paczka makaronu kolanka/około50 dkg/
- 25 dkg żółtego sera gouda
- 5 pomidorów
- 5 cienkich drobiowych parówek
- 4 jajka
- pęczek bazylii
- sól, pieprz kajeński
- tłuszcz do foremki
- 3 łyżki bułki tartej
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i włożyć do głębokiej miski. Parówki pokroić talarki i dodać do pomidorów. Żółty ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach, jedną część wsypać do miski, drugą zostawić. Jajka rozbić trzepaczką i wlać do reszty składników, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Do masy dodać makaron i ponownie wymieszać. Bazylię umyć i posiekać połączyć z masą. Naczynie żaroodporne natłuścić, wysypać tartą bułką i przelać do niego zawartość miski. Wierzch posypać startym żółtym serem gouda. Wstawić do piekarnika w temperaturze 180 stopni C i zapiec około 20-30 minut. Dobrze smakuje z sezonową surówką.