Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z pomidorami i bazylią

Składniki:

  • 1 paczka makaronu kolanka/około50 dkg/
  • 25 dkg żółtego sera gouda
  • 5 pomidorów
  • 5 cienkich drobiowych parówek
  • 4 jajka
  • pęczek bazylii
  • sól, pieprz kajeński
  • tłuszcz do foremki
  • 3 łyżki bułki tartej

    Sposób przyrządzenia:
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i włożyć do głębokiej miski. Parówki pokroić talarki i dodać do pomidorów. Żółty ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach, jedną część wsypać do miski, drugą zostawić. Jajka rozbić trzepaczką i wlać do reszty składników, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Do masy dodać makaron i ponownie wymieszać. Bazylię umyć i posiekać połączyć z masą. Naczynie żaroodporne natłuścić, wysypać tartą bułką i przelać do niego zawartość miski. Wierzch posypać startym żółtym serem gouda. Wstawić do piekarnika w temperaturze 180 stopni C i zapiec około 20-30 minut. Dobrze smakuje z sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *