Składniki:
- ½ kg mielonego mięsa wieprzowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 2cebule
- 1 opakowanie makaronu kolanka lub świderki
- 40 dkg żółtego sera gouda
- olej do smażenia
- szczypta majeranku
- szczypta oregano
- sól, pieprz do smaku
- czerwona papryka w proszku
- 2 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować na półtwardo. Cebulę obrać, posiekać i na rozgrzanym tłuszczu zrumienić na złocisty kolor. Dodać obrany, roztarty czosnek , mielone mięso pomidory z puszki wraz z sosem. Przyprawić solą i pieprzem, oregano, majerankiem i czerwoną papryką, dusić pod przykryciem około 20 minut. Gotowym mięsem napełnić żaroodporne natłuszczone naczynie. Wszystko posypać startym żółtym serem i piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut.