Składniki:
- 1 kg mięsa baraniego lub wołowego
- 5 czerwonych cebul
- 5 ząbków czosnku
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- sól
- olej
Sposób przyrządzenia:
Mięso i cebulę zemleć, dodać posiekane zioła, zmiażdżony czosnek, 2 łyżki oleju, 50 ml. wody i wyrobić masę. Przyprawić do smaku pieprzem, papryką ostrą i słodką, solą. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Potem formować z masy długie paluszki, lekko je spłaszczyć. Tępą stroną noża zrobić na wierzchu kratkę. Paluszki posmarować olejem i grillować po 10 minut z każdej strony.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad