Składniki:
- 2 lub 3 ozorki wieprzowe
- 2 cebule
- 40 g masła
- warzywa jak do rosołu
- 1 kwaśne jabłko
- 1 łyżka dobrej, ostrej musztardy
- ½ szklanki śmietany kremówki
Sposób przyrządzenia:
Ozorki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, włożyć do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Odlać wodę z ozorków, nalać świe¬żą , gotować na ma¬łym ogniu do miękkości, schłodzić. Schłodzone ozorki obrać z grubej skóry, usunąć gruczoły ślinowe. Do pozostałego wywaru dodać warzywa, powoli gotować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać utarte jabłko, musztardę, odpowiednią ilość wywary z ozorków, przyprawić, chwilę gotować. Dodać śmietanę i pokrojone w skośne plastry ozorki, podgrzewać nie dopuszczając do wrzenia.