Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ozory wieprzowe w sosie cebulowo jabłkowym

Składniki:

  • 2  lub 3  ozorki wieprzowe
  • 2  cebule
  • 40 g masła
  • warzywa jak do rosołu
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 łyżka dobrej, ostrej musztardy
  • ½ szklanki śmietany kremówki

    Sposób przyrządzenia:
    Ozorki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, włożyć do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Odlać wodę z ozorków, nalać świe¬żą , gotować na ma¬łym ogniu do miękkości, schłodzić. Schłodzone ozorki obrać z grubej skóry, usunąć gruczoły ślinowe. Do pozostałego wywaru dodać warzywa, powoli gotować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać utarte jabłko, musztardę, odpowiednią ilość wywary z ozorków, przyprawić, chwilę gotować. Dodać śmietanę i pokrojone w skośne plastry ozorki, podgrzewać nie dopuszczając do wrzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *