Składniki:
- 70 dkg mięsa mielonego
- 1 duża bułka
- 1 jajko
- 1 papryka czerwona konserwowa
- 1 papryka zielona konserwowa
- mały słoiczek oliwek
- listki Bazyli
- bułka tarta ,sól, pieprz do smaku,
- zielona natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Bułkę namoczyć w mleku, cebulę obrać i posiekać. Marynowaną paprykę i oliwki drobniutko pokroić. Mięso włożyć do miseczki, dodać odciśniętą bułkę, posiekaną cebulę, paprykę, oliwki i natkę pietruszki. Całość wymieszać z jajkiem przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Z tak powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w tartej bułce. Na patelni z mocno rozgrzanym olejem smażymy na rumiany kolor z 2 stron każda po 5-8 minut z jednej strony. Podajemy z ziemniaczkami i ulubionymi dodatkami.