Składniki:
- 6 kotletów schabowych z kością
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- 1 ½ szkl wytrawnego białego wina
- 1 szkl posiekanej papryki
- 1 szkl posiekanej cebuli
- ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 400 g ananasa z puszki
- ugotowany ryż
Sposób wykonania:
Kotlety oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć je na rozgrzanej patelni.
Wówczas wlać wino i dodać posiekany czosnek, cebulę oraz paprykę.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie wyjąć mięso a do sosu dodać sos sojowy oraz syrop z ananasa.
Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje.
Następnie dodać kawałki ananasa, zagotować i polać kotlety.