Składniki:
- ziemniaki 15 sztuk
- marchew 2 sztuki
- pietruszka 1 sztuka
- woda 2 litry
- ogórki kiszone 6-8 sztuk
- śmietana 4 łyżki
- mąka pszenna 2 łyżki
- sól
- pieprz
- kostka rosołowa 1 sztuka
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki, marchew i pietruszkę należy obrać, umyć, a następnie pokroić
w kostkę. W garnku należy zagotować wodę. Na wrzątek należy wrzucić
warzywa. Ogórki kiszone należy zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych
oczkach, włożyć do oddzielnego garnka, dodać sól, pieprz, śmietanę i
zagotować. Po zagotowaniu połączyć z warzywami w zupie. Mąkę należy
rozprowadzić zimną wodą, zahartować wrzątkiem i połączyć z zupą.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać kostkę rosołową.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos