Składniki:
• 3 ogórki
• 20 dag mięsa mielonego
• 1 bułka ( kajzerka)
• 1 jajko
• koper
• sól
• pieprz
• 1 łyżka tłuszczu
• 1/2 szklanki śmietany
• 1 łyżeczka mąki
• olej
Sposób przyrządzenia:
Ogórki umyć, obrać. Przekroić na połowy i wyjąć nasiona. Mięso połączyć z namoczoną bułką, jajkiem, łyżką zielonego posiekanego kopru i przyprawić do smaku. Dobrze wymieszać. Formować ”wałeczki mięsa” i napełniać wydrążone ogórki. Na oleju ułożyć ogórki, podlać niewielką ilością wody i gotować około 25 minut. Śmietanę połączyć z mąką i zalać nią ogórki zagotować i zestawić z ognia przy podaniu posypać jeszcze koprem.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)