Składniki:
- nóżki wieprzowe lub golonka
- 2 litry octu 3%
- 1 papryka chili
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
Zalewa:
Sposób przyrządzenia:
Nóżki starannie oczyścić z resztek włosia, wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, nasolić i odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie ponownie nóżki umyć, ułożyć w dużym rondlu, zalać wodą tak aby były zakryte i gotować aż mięso będzie swobodnie oddzielało się od kości. Używając łyżki cedzakowej wyjąć nóżki z wywaru. Wywar zminimalizować przez odparowanie. Przygotować zalewę. W rondlu wymieszać wszystkie składniki, gotować 5 minut. Smak skorygować solą pieprzem i cukrem. Mięso z nóżek obrać, przełożyć do sterylnych słoi, pozostały z gotowania wywar podzielić równo miedzy słoje i uzupełnić słoje zalewą. Szczelnie zamknąć. Pasteryzować 75 minut. Podawać po minimum 36 godzinach. Przechowywać w chłodnym miejscu.