Składniki:
- 8 ugotowanych na twardo jajek
- 1 jajko surowe
- 1 drobno posiekana cebula
- 25 dkg tartej marchwi
- 1/2 łyżeczka grubo mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki posiekanych migdałów
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta kminku
- 20 dkg pokruszonego razowego chleba
- 8 dkg prażonych posiekanych orzechów nerkowca
- 2 łyżki oliwy
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko zrumienić, dodać marchew, dusić 10 minut i dodać pozostałe składniki z wyjątkiem jajek ugotowanych na twardo, dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 8 równych części. Mokrymi dłońmi formować z masy kulę wewnątrz której umieszczone jest ugorowane na twardo jajko. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C przez około 20 minut. Po upieczeniu pozwolić aby jajka przez 5 minut „odpoczęły” i używając ostrego noża przekroić je na połowę. Podawać z dodatkiem ostrego sosu. Polecam, pychota.