Składniki:1 kg mięsa jagnięcego bez kości (wieprzowina, cielęcina…)1 drobno posiekana duża cebula2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku1 łyżeczka mielonego imbiru1 drobno pokrojona łodyga trawy cytrynowej3 łyżki czerwonej pasty currysok cytrynowy do smaku50 dkg obranych i pokrojonych pomidorów1 duża,pokrojona na ćwiartki papryka1 szklanka mleczka kokosowegoolej Sposób przyrządzenia:Mięso pokroić w kostkę o boku 2 – 3 cm. W…
Kategoria: Nie posortowane
Nie posortowane
Kurczak w pomidorach na sposób włoski
by Kinga • • 0 Comments
Składniki:1 duży kurczak2 łyżki oliwy2 cienko pokrojone cebule2 drobno pokrojone ząbki czosnku1/3 szklanki białego wina2 szklanki pokrojonych drobno pomidorów bez skórysól, pieprz Sposób przyrządzenia:Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 8 lub więcej części. W dużym rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, usunąć je z rondla za pomocą łyżka cedzakowej, odłożyć. Na pozostałej oliwie…
Nie posortowane
Aromatyczna pieczeń wieprzowa Ani
by Ania • • 0 Comments
Składniki:2 kg mięsa wieprzowego bez kości4 rozgniecione ząbki czosnku2 łyżeczki soli morskiejposiekana szałwią, rozmaryn¼ łyżeczki czarnego pieprzu1 łyżka oliwy Sposób przyrządzenia:Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Mięso umyć, osuszyć. Przyprawy wymieszać z oliwą i uzyskaną pastą natrzeć dokładnie mięso. Dociąć odpowiednio duży kawałek folii aluminiowej, zawinąć weń mięso, ułożyć na blasze do pieczenia. Tak…
Nie posortowane
Kurczak w żurawinowym sosie
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki:2 piersi lub udka z kurczaka4 łyżki soku lub konfitury z żurawin1 kwaśne jabłko8 dkg rodzynek1 łyżka oliwysól, biały pieprz, curry do smaku Sposób przyrządzenia:Mięso umyć osuszyć, natrzeć oliwą wymieszaną z przyprawami, odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, piec mięso przez 20 minut. W międzyczasie wymieszać sok lub konfiturę żurawinową…
Nie posortowane
Schab w sezamie pieczony
by Gabrysia • • 0 Comments
Składniki:1 kg schabu bez kości10 dkg ziaren sezamuMarynata:½ szklanki sosu sojowego3 łyżeczki miodu2 łyżki brązowego cukru1 łyżeczka tartego imbiru1 łyżka zgniecionego w prasce czosnku Sposób przyrządzenia:Mięso umyć. Składniki marynaty dokładnie wymieszać, wetrzeć w mięso i odstawić przykryte na 24 godziny w chłodne miejsce. Tak przygotowany schab obsączyć z nadmiaru marynaty, obtoczyć dokładnie w sezamowych ziarnach.…