Składniki:
1 duży kurczak
2 łyżki oliwy
2 cienko pokrojone cebule
2 drobno pokrojone ząbki czosnku
1/3 szklanki białego wina
2 szklanki pokrojonych drobno pomidorów bez skóry
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 8 lub więcej części. W dużym rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, usunąć je z rondla za pomocą łyżka cedzakowej, odłożyć. Na pozostałej oliwie szybko obrumienić kurczaka, przyprawić solą i pieprzem, dodać wino, dusić aż około połowa wina odparuje. Dodać pomidory, zeszkloną cebulę i czosnek, dusić na małym ogniu aż mięso będzie bardzo miękkie. Skorygować smak przyprawami i podawać z dodatkiem bagietki, ziemniaków itp.