Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka ciepłego piwa
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżki soli gruboziarnistej
- 4 dkg świeżych drożdży
- 2,75 – 3, 25 szklanki mąki
Sposób przyrządzenia:
Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże. Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste. Na blacie kuchennym wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut, ciasto winni być jednolicie gładkie i sprężyste. Miskę wysmarować pozostała oliwą, przełożyć do niej ciasto, przewracając aż cała powierzchnia pokryje się oliwą. Miskę nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce. Należy pamiętać że ciasto podwoi swoją objętość. Trwa ten proces około 90 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny i podzielić na porcje. Tak przygotowani możemy przystąpić do pieczenia pizzy. Konsumenci będą zachwyceni nowym, niepowtarzalnym smakiem.
Sos
Składniki:
- 1 łyżeczka masła
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ½ kostki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ketchupu
- sproszkowany czosnek
- sól, mąka ziemniaczana
Sposób wykonania:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.
Autorką przepisu na sos jest Vjesja.
Filing
Składniki:
- 1 łyżeczka oleju
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- ½ czerwonej cebuli
- 1 szklanka pokrojonych w plastry grzybów (pieczarek)
- 1 szklanka pokrojonej w paseczki pieczonej piersi z kurczaka
- 2 pokrojone w plastry pomidory
- żółty tarty ser
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojonego w plastry bakłażana, po chwili dodać oczyszczoną i pokrojoną paprykę, cebulę, pieczarki, dusić mieszając 5 minut.
Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, posypać serami. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.