Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierniczki Kasi

50 g Kasi
200 g miodu
200 g cukru
450 g mąki pszennej
1 jajko
40 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawa do pierników
lukry do dekoracji

Miód, cukier i Kasię rozpuść na patelni z łyżką wody. Dodaj przyprawę do pierników. Całość zagotuj, a następnie ostudź. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj jajko i masę z patelni.
Składniki zagnieć na elastyczne ciasto, posyp mąką i zawiń w folię aluminiową. Odstaw do lodówki na kilka dni. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, a następnie rozwałkuj je na placek grubości 5 mm, w którym foremkami wycinaj pierniczki. Piecz je 10 – 15 minut w temperaturze 190 C. Ostudzone pierniczki dekoruj podgrzanymi w kąpieli wodnej lukrami.

 

{hidetags}

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *