Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Baranina po Tajsku w czerwonym curry

Składniki:
1 kg mięsa jagnięcego bez kości (wieprzowina, cielęcina…)
1 drobno posiekana duża cebula
2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 drobno pokrojona łodyga trawy cytrynowej
3 łyżki czerwonej pasty curry
sok cytrynowy do smaku
50 dkg obranych i pokrojonych pomidorów
1 duża,pokrojona na ćwiartki papryka
1 szklanka mleczka kokosowego
olej

Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w kostkę o boku 2 – 3 cm. W głębokiej grubej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, imbir, trawę cytrynową, chwilę smażyć mieszając. Dodać sok cytrynowy, pomidory i pastę curry, wymieszać dokładnie. Po kilku minutach dodać mięso i paprykę. Doprowadzić do wrzenia, obniżyć temperaturę, dodać mleczko kokosowe i pod przykryciem dusić aż mięso będzie miękkie. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Marię W

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *