Składniki:20 odwłoków dużych krewetekMarynata:natka kolendry – do smakulistki bazylii – do smakupapryka w proszkusól2 łyżki soku z cytryny1 łyżka ostrego sosu chili2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia:Odwłoki krewetek oczyścić z pancerza. Ostrym nożem naciąć od strony grzbietowej, usunąć czarne jelito. Odwłoki umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać. W misie umieścić odwłoki krewetek, polać przygotowana marynatą,…
Kategoria: Nie posortowane
Nie posortowane
Makaron zapiekany z kurczakiem i grzybami
by Dominikab • • 0 Comments
Składniki:30 dkg ulubionego makaronu60 dkg pieczonego mięsa kurczaka50 dkg grzybów2 łyżki posiekanej natki pietruszki3 łyżki oliwy4 łyżka tartego sera1 szklanka śmietany kremówkisól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Sposób przyrządzenia:Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, pozostawić aby obciekł. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, zalać wrzątkiem, gotować 2 minuty, odcedzić. W rondlu rozgrzać…
Nie posortowane
Rolady z flądry z krabowym farszem
by Kinga • • 0 Comments
Składniki:6 dużych filetów z flądrysok z cytryny½ szklanki majonezusól, pieprzFarsz:2 szklanki chleba pokrojonego w kostkę o boku 1 cm1 pokrojona w kostkę cebula1 zielona, obrana ze skóry i pokrojona w kostkę papryka 8 paluszków krabowych3 łyżeczki masła Sposób przyrządzenia:Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Składniki farszu…
Nie posortowane
Udka kurczaka na sposób hiszpański
by Kinga • • 0 Comments
Składniki:4 duże udka kurczaka1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki2 łyżki oliwy10 pokrojonych na połowę ząbków czosnku¼ szklanki białego wytrawnego wina1 liść laurowysól, pieprz do smakuposiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia:Udka umyć, osuszyć. Ostrym nożem przeciąć w stawie kolanowym, usunąć skórę i kości które możemy zachować na zupę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć mieszając przez…
Nie posortowane
Wędzona szynka w żurawinowej glazurze
by Maria • • 0 Comments
Składniki:1wędzona surowa szynka1 marchewka1 porkilka gałązek świeżej naci kolendrykilka gałązek świeżej bazylii1 liść laurowy10 ziaren pieprzu10 ziaren kolendry3 ziarna ziela angielskiegoGlazura:10 łyżek niskosłodzonego dżemu z żurawinkilka listków rozmarynu Sposób przyrządzenia:W odpowiednio dużym garnku umieścić szynkę, dodać jarzyny i przyprawy, zalać wrzątkiem w takiej ilości aby szynka była przykryta. Doprowadzić do wrzenia, natychmiast obniżyć temperaturę i…