Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Nie posortowane

Sałatka prababci z grzankami

Składniki:białe lub ciemne pieczywo pokrojone w grubą kostkęoliwaczosnek w proszkupomidoryczerwona cebulaser fetalistki bazyliiDresing:3 łyżki octu balsamicznego5 łyżek oliwy1 łyżeczka miodusól, pieprz Sposób przyrządzenia:Kostki pieczywa zrosić oliwą i obficie posypać granulowanym czosnkiem. Tak przygotowane pieczywo rozsypać na blasze do pieczenia i obrumienić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Pozostałe składniki sałatki rozdrobnić wg uznania, wymieszać…

Curry z rzodkiewki, ziemniaków i groszku

Składniki:15 czerwonych rzodkiewek pokrojonych w plastry8 małych, ugotowanych ziemniaków pokrojonych na ćwiartki½ szklanki zielonego groszku konserwowego lub fasolki1 drobno posiekana cebula1 łyżeczka mielonej ostrej papryki (lub mniej)½ łyżeczki ostryżu½ łyżeczki soliSos:1 łyżka oliwypo ½ łyżeczki kminku, ziaren gorczycy, granulowanego czosnkucurry ilość wg uznania Sposób przyrządzenia:Przygotować sos. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pozostałe składniki, chwilę smażyć…

Krewetkowe ciasteczka na sałatce z cytrusów

Składniki:50 dkg odwłoków małych krewetek4 młode cebulki ze szczypiorem3/4 szklanki sosu Aioli (kliknij)2 szklanki dobrej tartej bułki1 łyżeczka mielonego imbiru1 pomarańcza podzielona na części1 cytryna podzielona na części½ grejpfruta podzielonego na częścisól, pieprz Sposób przyrządzenia:W misce wymieszać krewetki, posiekane drobno białe części cebulek, sos Aioli, sól i pieprz. Dolanie wymieszać. Dodać tartą bułkę w takiej…

Kurczak po myśliwsku pieczony w kapuście

Składniki: 1 dorodny kurczak o wadze około 2 kg3 dkg suszonych grzybów (borowik, podgrzybek)liście kapusty1 szklanka śmietany kremówkisól, pieprz, mielony jałowiecoliwa Sposób przyrządzenia: Kurczaka na kilka dni zamrozić. Po rozmrożeniu na dolnej półce lodówki tuszkę umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Grzyby oczyścić, opłukać i pokrajać w paseczki. Część grzybów…

Zapiekanka z ziemniaków i rydzów lub pieczarek

Składniki:1 kg ugotowanych, rozdrobnionych ziemniaków50 dkg oczyszczonych rydzów lub innych grzybów3 łyżki masła1 pokrojony w plasterki por (biała część)15 dkg tartego żółtego sera1 szklanka dobrej śmietanyposiekana natka pietruszkisól, pieprz Sposób przyrządzenia:Grzyby pokroić lub jeśli są małe tylko przyciąć trzony. Na patelnio rozgrzać masło, dodać grzyby, smażyć powoli aż odparuje wytwarzający się płyn. Duże naczynie żaroodporne…