Składniki:
1 kg ugotowanych, rozdrobnionych ziemniaków
50 dkg oczyszczonych rydzów lub innych grzybów
3 łyżki masła
1 pokrojony w plasterki por (biała część)
15 dkg tartego żółtego sera
1 szklanka dobrej śmietany
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Grzyby pokroić lub jeśli są małe tylko przyciąć trzony. Na patelnio rozgrzać masło, dodać grzyby, smażyć powoli aż odparuje wytwarzający się płyn. Duże naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, na dnie ułożyć warstwę z połowy ziemniaków, następnie rozłożyć warstwę podsmażonych grzybów i całość zakończyć warstwą pozostałych ziemniaków. Każdą warstwę przyprawić solą, pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowane danie posypać tartym serem i polać równomiernie śmietaną. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 20 minut. Podawać gorącą z dodatkiem zieleniny.