Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetkowe ciasteczka na sałatce z cytrusów

Składniki:
50 dkg odwłoków małych krewetek
4 młode cebulki ze szczypiorem
3/4 szklanki sosu Aioli (kliknij)
2 szklanki dobrej tartej bułki
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 pomarańcza podzielona na części
1 cytryna podzielona na części
½ grejpfruta podzielonego na części
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
W misce wymieszać krewetki, posiekane drobno białe części cebulek, sos Aioli, sól i pieprz. Dolanie wymieszać. Dodać tartą bułkę w takiej ilości aby powstałe „ciasto” pozwoliło się formować nieduże, okrągłe ciasteczka. Na patelni rozgrzać olej, smażyć przygotowane ciasteczka po około 4 minuty z każdej strony. W międzyczasie wymieszać części cytrusów z mielonym imbirem i pokrojonym drobno zielonym szczypiorem, przyprawić lekko solą i pieprzem. Podając sformować z sałatki kopczyk, na nim ułożyć ciasteczka z krewetek udekorowane kleksem sosu Aioli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *