Składniki:
1 dorodny kurczak o wadze około 2 kg
3 dkg suszonych grzybów (borowik, podgrzybek)
liście kapusty
1 szklanka śmietany kremówki
sól, pieprz, mielony jałowiec
oliwa
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka na kilka dni zamrozić. Po rozmrożeniu na dolnej półce lodówki tuszkę umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Grzyby oczyścić, opłukać i pokrajać w paseczki. Część grzybów włożyć do wnętrza tuszki, uformować w kieszeń, obłożyć pozostałymi grzybami, zawinąć w sparzone liście kapusty, obwiązać nitką, polać tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C skrapiając śmietaną, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu przekrajać na 4 części razem z liśćmi kapusty, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem. Podawać z ziemniakami i surówkami.