Składniki:
- 1 sprawiony duży królik o wadze około 2,5 kg
- 1,5 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki
- ½ kostki masła
Marynata:
- pieprz czarny ziarnisty
- owoce jałowca
- liść laurowy
- 1 duża, pokrojona w plastry cebula
- włoszczyzna
- 1 szklanka octu 10%
- 3 szklanki wody
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Stałe składniki marynaty zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli 15 minut pod koniec gotowania dodać ocet, schłodzić. Oczyszczonego, skruszałego królika włożyć do kamiennego lub szklanego naczynia, zalać marynatą. Odstawić go w chłodne miejsce na 2 dni, obracając go co 12 h. Po zamarynowaniu podzielić królika na porcje Natrzeć kawałki mięsa rozgniecionymi jagodami jałowca oraz pieprzem ułożyć mięso w żaroodpornym naczyniu lub brytfance, obłożyć kawałkami masła, przykryć. Włożyć na 1 h do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Od czasu do czasu polać zająca wytwarzającym się sosem. Gdy mięso jest już gotowe dodać śmietanę wymieszaną z mąką i dusić jeszcze ok. 15 min. na małym ogniu. Podawać z kopytkami.