Składniki:1 udziec jagnięcykilka listków świeżej mięty1 utarta na tarce cebula1 rozgnieciony ząbek czosnku10 dkg masłamusztarda w proszku, pieprz czarny do smaku Sposób przyrządzenia:Umyty i osuszony udziec jagnięcy pociąć wraz z kością w plastry o grubości około 2 cm. W rondlu rozgrzać lekko masło, dodać pieprz, musztardę, czosnek, cebulę i miętę, delikatnie podgrzewać i mieszać przez…
Kategoria: Nie posortowane
Nie posortowane
Panga lub dorsz z piekarnika
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki:1 kg filetów z dorsza lub pangi (sandacz, okoń, tilapia…)2 łyżki stopionego masła2 jajka2 łyżki mleka½ szklanki mąki kukurydzianej½ szklanki mąki pszennej1 łyżeczka czosnku w proszkupapryka, sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia:Filety rybne umyć i dokładnie osuszyć. Wymieszać mąki, i przyprawy. Do miseczki wybić jajka, dodać mleko, zmiksować. Filety rybne moczyć w jajku z mlekiem…
Nie posortowane
Naleśniki z bitą śmietaną, serem i truskawkami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Naleśniki:25 dkg mąki1 szklanka mleka1 szklanka wody mineralnej gazowanej1 jajko2 żółtkasól do smakuSposób przyrządzenia:Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od…
Nie posortowane
Piersi z kurczaka pieczone w folii
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki:2 piersi z kurczaka5 dkg wędzonego boczku1 cebula1 zielona oczyszczona papryka1 łyżka posiekanego selera naciowegobulion drobiowy w kostce1 łyżka piure pomidorowe5 dka żółtego serasól, pieprz, curry Sposób przyrządzenia:Umyte i osuszone filety z kurczaka przekroić wzdłuż na połowę przyprawić solą, obrumienić na mocno nagrzanym oleju. Boczek pokroić w kostkę, lekko podtopić, dodać pokrojoną w piórka cebulę…
Nie posortowane
Tilapia lub panga po Tajsku
by Kim • • 0 Comments
Składniki:4 filety o wadze około 20 dkg każdy2 łyżki mąki kukurydzianejolej słonecznikowy4 małe cebulki pokrojone w plastry2 rozgniecione ząbki czosnkudrobno posiekany 2 cm kawałek imbiru2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka brązowego cukrusok z 1 cytryny1 papryka chili pozbawiona nasion, pokrojona w paseczkinatka pietruszki lub kolendry Sposób przyrządzenia:Umyte i osuszone filety z tilapii obtoczyć w mące kukurydzianej.…