Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tilapia lub panga po Tajsku

Składniki:
4 filety o wadze około 20 dkg każdy
2 łyżki mąki kukurydzianej
olej słonecznikowy
4 małe cebulki pokrojone w plastry
2 rozgniecione ząbki czosnku
drobno posiekany 2 cm kawałek imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
sok z 1 cytryny
1 papryka chili pozbawiona nasion, pokrojona w paseczki
natka pietruszki lub kolendry

Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone filety z tilapii obtoczyć w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć filety lekko je rumieniąc. W międzyczasie przygotować sos. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulkę, imbir i czosnek, chwilkę smażyć, dodać sos sojowy, cukier, sok z cytryny, papryczkę, powolutku gotować kilka minut, dodać zieleninę, wymieszać, skorygować smak. Usmażoną rybę podawać polaną przygotowanym sosem z dodatkiem klinów cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *