Składniki:
- 4 filety o wadze około 20 dkg każdy
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- olej słonecznikowy
- 4 małe cebulki pokrojone w plastry
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- drobno posiekany 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sok z 1 cytryny
- 1 papryka chili pozbawiona nasion, pokrojona w paseczki
- natka pietruszki lub kolendry
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone filety z tilapii obtoczyć w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć filety lekko je rumieniąc. W międzyczasie przygotować sos. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulkę, imbir i czosnek, chwilkę smażyć, dodać sos sojowy, cukier, sok z cytryny, papryczkę, powolutku gotować kilka minut, dodać zieleninę, wymieszać, skorygować smak. Usmażoną rybę podawać polaną przygotowanym sosem z dodatkiem klinów cytryny.