Składniki
- 1 kg owoców dzikiej róży
- 3/4 l spirytusu
- 1/4 l wódki czystej
- ¼ l Brendy
- 0,5 l miodu akacjowego
- 2 szklanki przegotowanej chłodnej wody
- 2 goździki
- 2 ziarna kardamonu
- 2 cm laski cynamonu
Sposób przyrządzenia:
Owoce róży jeśli nie przemarzły na krzewie, zamrozić w zamrażalniku, umyć i pozakłuwać za pomocą widelca.. Zalać spirytusem, dodać goździki, kardamon i cynamon. Naczynie zamknąć szczelnie i odstawić na 2 miesiące kilkakrotnie nim w tym czasie potrząsać. Po tym okresie nalewka zlać z nad owoców, owoce w miarę możliwości wycisnąć. Wodę przegotować, schłodzić do temperatury około 40 stopni C, wymieszać z miodem. Przefiltrować, połączyć z nalewem z owoców, dodać wódkę i Brendy. Wymieszać, odstawić zakryte na kilka godzin. Rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na minimum 4 miesiące.