Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka z jeżyn

Składniki:

    • 2 szklanki jeżyn
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 szklanka wódki czystej
    • 1 szklanka Brendy
    • 1 szklanka syropu kukurydzianego
    • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
    • 1 łyżka soku cytrynowego


    Sposób przyrządzenia:
    Przebrane i umyte jeżyny wsypać do słoja, wsypać cukier. Jeżyny w miarę możliwości rozgnieść i wymieszać z cukrem, odstawić na kilka godzin. Dodać wódkę i Brendy, zamknąć i wymieszać energicznie potrząsając słojem. Dodać syrop kukurydziany, sok i skórkę z cytryny. Odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Przefiltrować, rozlać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce aby nalewka nabrała smaku i aromatu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *