Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka korzenna

Składniki:

  • ½  l spirytusu
  • 1 – 2 gałki muszkatołowe
  • 2 goździki
  • 2 ziarna kardamonu
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka rodzynek


Sposób przyrządzenia:
Gałkę muszkatołową zetrzeć Kardamon, goździki i ziele angielski rozgnieść.  Miód rozmieszać w 2 szklankach przegotowanej, schłodzonej  wody. Następnie małymi porcjami, stale mieszając, wlewać do spirytusu. Dodać startą gałkę i resztę dodatków, wymieszać, wstrząsając. Gąsiorek lub inne naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 5 miesięcy. Następnie nalewkę przefiltrować. Rodzynki umyć i osuszyć. Nalewkę rozlać do butelek i rozdzielić do nich rodzynki. Butelki szczelnie zamknąć odstawić na 6 miesięcy aby nabrała smaku i aromatu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *