Składniki:
- ½ l spirytusu
- 1 – 2 gałki muszkatołowe
- 2 goździki
- 2 ziarna kardamonu
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka rodzynek
Sposób przyrządzenia:
Gałkę muszkatołową zetrzeć Kardamon, goździki i ziele angielski rozgnieść. Miód rozmieszać w 2 szklankach przegotowanej, schłodzonej wody. Następnie małymi porcjami, stale mieszając, wlewać do spirytusu. Dodać startą gałkę i resztę dodatków, wymieszać, wstrząsając. Gąsiorek lub inne naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 5 miesięcy. Następnie nalewkę przefiltrować. Rodzynki umyć i osuszyć. Nalewkę rozlać do butelek i rozdzielić do nich rodzynki. Butelki szczelnie zamknąć odstawić na 6 miesięcy aby nabrała smaku i aromatu.