Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki zapiekane z jabłuszkami

Składniki:

  • 20 dkg mąki
  • 3 jajka
  • 1szklankamleka
  • ½ szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 5 łyżek oleju
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 20 dkg cukru
  • 4 łyżki tartej bułki
  • ½  laski utłuczonej wanilii
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżki masła do foremki

    Sposób przyrządzenia:
    Przygotować z podanych składników ciasto na naleśniki i upiec. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. W okrągłe żaroodporne natłuszczone naczynie wielkości usmażonych naleśników, nakładamy, kolejno naleśnik, warstwę jabłek. Każdą warstwę jabłek posypujemy wanilią, cukrem i tartą bułką. Pierwszą i ostatnią warstwę powinny stanowić naleśniki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C i zapiec około 25 minut. Wyłożyć na półmisek i podawać z sosem waniliowym lub podawać z bitą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *