Składniki:
- 20 dkg mąki
- 3 jajka
- 1szklankamleka
- ½ szklanki wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 5 łyżek oleju
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 20 dkg cukru
- 4 łyżki tartej bułki
- ½ laski utłuczonej wanilii
- 1 łyżka masła
- ½ łyżki masła do foremki
Sposób przyrządzenia:
Przygotować z podanych składników ciasto na naleśniki i upiec. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. W okrągłe żaroodporne natłuszczone naczynie wielkości usmażonych naleśników, nakładamy, kolejno naleśnik, warstwę jabłek. Każdą warstwę jabłek posypujemy wanilią, cukrem i tartą bułką. Pierwszą i ostatnią warstwę powinny stanowić naleśniki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C i zapiec około 25 minut. Wyłożyć na półmisek i podawać z sosem waniliowym lub podawać z bitą śmietaną.