Składniki: 1 kg jeżyn ¾ kg cukru 1 szkl wody ½ szkl rumu Sposób wykonania: Jeżyny zalać rumem. Następnie cukier zalać wodą i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gęsty syrop. Wówczas włożyć do niego owoce. Trzymać na ogniu kilka minut po czym odstawić konfitury na 24 godziny. Po tym czasie smażyć…
Tag: z konfiturami
Listy
Konfitury z buraków
by Jolanta • • 0 Comments
Składniki: 1 kg buraków ½ kg cukru garść płatków migdałowych 2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Buraki upiec w piekarniku po czym obrać je ze skórki i pokroić na małe kawałki. Następnie cukier zalać wodą i gotować do momentu, aż powstanie gęsty syrop, wówczas dodać buraki i trzymać na małym ogniu około 30 minut.…
Listy
Zapiekane brzoskwinie w pianie
by Wanda Domeracka • • 0 Comments
Składniki: 4 brzoskwinie ¾ szkl. konfitury 5 białek ¾ szkl. cukru pudru łyżka cukru łyżeczka skórki startej z cytryny masło Sposób wykonania: Brzoskwinie przekroić na połówki usuwając pestki. W ich miejsce włożyć konfiturę. Przełożyć owoce na blasze wysmarowaną tłuszczem. Następnie białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozłożyć ją na owocach. Posypać całość…
Listy
Naleśniki zapiekane z jabłuszkami
by Malwina • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg mąki 3 jajka 1szklankamleka ½ szklanki wody mineralnej gazowanej 1 łyżka cukru szczypta soli 5 łyżek oleju 1 kg kwaśnych jabłek 20 dkg cukru 4 łyżki tartej bułki ½ laski utłuczonej wanilii 1 łyżka masła ½ łyżki masła do foremki Sposób przyrządzenia: Przygotować z podanych składników ciasto na naleśniki i upiec. Jabłka…