Ciasto:
-
- cukier puder
- sok wiśniowy
- 25 dkg mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- sól do smaku
- 30 dkg dojrzałych nektarynek
- 4 łyżki dżemu wiśniowego
- 1 łyżka masła
Sposób przyrządzenia:
Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
Nektarynki obrać, usunąć pestkę, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać nektarynki, smażyć aż będą miękkie. Wymieszać z dżemem wiśniowym, ewentualnie dosłodzić
Tak przygotowany farsz nakładać na każdy naleśnik, zostawiając wolne brzegi i zwinąć w trójkąty. Przed podaniem na talerzu rozlać sok, na mim ułożyć naleśniki, posypać cukrem pudrem.