Składniki:
- 1 słoik kompotu śliwkowego
- 2 łyżki cukru
- 1 laska cynamonu
- cienko obrana skórka z jednej cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 szklanki wody mineralnej
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 5 łyżek masła lub margaryny
- 2 łyżki cukru kryształu do posypania
- listki melisy cytrynowej do dekoracji
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Śliwki osączyć na sitku, sok przelać do garnka i zagotować z cukrem, laską cynamonu i skórką cytrynową. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobiną zimnej wody, wlać do wrzącego soku, ciągle mieszając ponownie zagotować i zdjąć z ognia. Kisiel wymieszać ze śliwkami i wlać do salaterki. Jajka rozbić, oddzielić żółtka. Białka ubić, żółtka rozmącić z wodą mineralną, posolić i wymieszać z mąką. Połączyć z pianą. Na patelni porcjami rozgrzewać tłuszcz, usmażyć naleśniki. Przełożyć na talerze, posypać cukrem, udekorować melisą. Kisiel śliwkowy podawać oddzielnie.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Barbara Gamdzyk