Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z kisielem śliwkowym

Składniki:

  • 1 słoik kompotu śliwkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska cynamonu
  • cienko obrana skórka z jednej cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 szklanki wody mineralnej
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 5 łyżek masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru kryształu do posypania
  • listki melisy cytrynowej do dekoracji
  • szczypta soli


Sposób przyrządzenia:

Śliwki osączyć na sitku, sok przelać do garnka i zagotować z cukrem, laską cynamonu i skórką cytrynową. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobiną zimnej wody, wlać do wrzącego soku, ciągle mieszając ponownie zagotować i zdjąć z ognia. Kisiel wymieszać ze śliwkami i wlać do salaterki. Jajka rozbić, oddzielić żółtka. Białka ubić, żółtka rozmącić z wodą mineralną, posolić i wymieszać z mąką. Połączyć z pianą. Na patelni porcjami rozgrzewać tłuszcz, usmażyć naleśniki. Przełożyć na talerze, posypać cukrem, udekorować melisą. Kisiel śliwkowy podawać oddzielnie.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Barbara Gamdzyk

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *