Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 pojemniki (po 20 dag każdy) śmietany kremówki
- 1 torebka (2 dag) żelatyny
- 2 galaretki o różnych kolorach (np. agrestowa i pomarańczowa )
- tłuszcz i mąka do formy
- owoce do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Formę (może być tortownica lub mała blacha) nasmarować tłuszczem i wsypać mąkę. Jajka umyć, wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać mikserem tak długo, aż masa będzie jednolita i puszysta. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do formy, piec 20-25 minut w temperaturze 175 stopni C. Gotowy biszkopt przestudzić i połamać na małe kawałki. Formę nasmarować tłuszczem, dno wyłożyć kawałkami ciasta. Żelatynę namoczyć w szklance letniej wody, następnie podgrzać, rozpuścić i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Podczas ubijania powoli wlewać zimną żelatynę. Masą zalać biszkopty w formie, wstawić do lodówki. Gdy całość zastygnie udekorować wierzch tortu owocami, lekko wciskając je w krem. Galaretkę agrestową rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Gdy zacznie tężeć, polać nią gotowe ciasto, ponownie wstawić do lodówki. Następnie rozpuścić galaretkę pomarańczowąi polać na wierzch ciasta. Powbijać w nią owoce według uznania. Wstawić do lodówki na dwie godziny, aby wszystko dobrze zastygło. Wokółw tortu można zrobić keksy z bitej śmietany.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Barbara Gamdzyk