Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 5 dkg margaryny rozpuścić
- 2 łyżki miodu wlać do jajek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki sodki
Sposób przyrządzenia:
Podane składniki na ciasto dobrze wyrobić, podzielić na3 części i upiec.
Ser:
- 1 kg sera
- 3 jajka
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru+1cukier waniliowy
Sposób przyrządzenia:
Rozpuścić margarynę, dodać cukier i cukier waniliowy, odstawić do ostudzenia. Dodać jaja i ser, wymieszać porządnie. Ponownie postawić na ogniu.W5-6 łyżkach mleka rozpuścić 3-5 łyżki mąki ziemniaczanej i w czasie gotowania wlać do sera, zagotować. Gorącą, gęstą masą przełożyć ciasto, lekko docisnąć. Polać polewą czekoladową, ciasto jest dobre na drugi dzień po zrobieniu.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. przez Małgorzatę Andrzejewską.