Składniki:
- 1 kurczak
- 2/3 szklanki bulionu drobiowego
- 2/3 szklanki dobrej śmietany
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryki
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- szczypta mielonego kminku
- olej
- sól
Sposób przyrządzania:
Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki. Czosnek siekamy, ucieramy z solą, kminkiem i odrobiną oleju. Tak powstałą zaprawą nacieramy mięso i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Siekamy w kostkę cebulę, paprykę kroimy w paski, a pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. W rondlu podgrzewamy olej i obsmażamy na nim kawałki kurczaka, kiedy się zrumieni dodajemy cebulę, paprykę i pomidory. Wszystko razem dusimy ok. 15 minut. Zmniejszamy ogień, dosypujemy słodką paprykę i dolewamy wywar i śmietanę. Mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem, frytkami…..
1 comment for “Mój paprykarz z kurczaka”