Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mój paprykarz z kurczaka

Składniki:

    • 1 kurczak
    • 2/3 szklanki bulionu drobiowego
    • 2/3 szklanki dobrej śmietany
    • 2 cebule
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 papryki
    • 2 pomidory
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka ostrej papryki
    • szczypta mielonego kminku
    • olej
    • sól


    Sposób przyrządzania:

    Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki. Czosnek siekamy, ucieramy z solą, kminkiem i odrobiną oleju. Tak powstałą zaprawą nacieramy mięso i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Siekamy w kostkę cebulę, paprykę kroimy w paski, a pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. W rondlu podgrzewamy olej i obsmażamy na nim kawałki kurczaka, kiedy się zrumieni dodajemy cebulę, paprykę i pomidory. Wszystko razem dusimy ok. 15 minut. Zmniejszamy ogień, dosypujemy słodką paprykę i dolewamy wywar i śmietanę. Mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem, frytkami…..

1 comment for “Mój paprykarz z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *