Składniki:
- 3 ½ szkl. ryżu
- 1 główka młodej kapusty
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżeczki soli
- 2 ½ szkl. wody
- 2/3 szkl. wrzątku
Sposób wykonania:
- Ryż zalać dokładnie opłukać po czym zalać świeżą wodą i odstawić na 3 godz.
W między czasie kapustę obrać z twardych liści po czym pokroić ją w kostkę, wówczas smażyć ją na rozgrzanym smalcu ok. 3 min.
Następnie zalać ją osoloną wodą, doprowadzić do zagotowania i dodać ryż.
Ponownie zagotować i trzymać na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-12 min.
Po tym czasie wlać wrzątek i zrobić w ryżu 4 wgłębienia sięgające spodu garnka, nadal gotować pod przykryciem ok. 15 min.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Wioletta