Składniki:
- 2 pokrojone wzdłuż młode cukinie
- 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona wzdłuż na części
- 1 żółta papryka, oczyszczona i pokrojona wzdłuż na części
- 1 zielona papryka, oczyszczona i pokrojona wzdłuż na części
- 1 duża oberżyna pokrojona w plastry (lekko posolić i odłożyć aby obsączyła się z soku)
- 1 bulwa kopru włoskiego pokrojona wzdłuż na części
Marynata:
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
- sól, mielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
Składniki marynaty dokładnie wymieszać. W misce umieścić warzywa, zalać marynatą, wymieszać, odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed pieczeniem warzywa obsączyć z nadmiaru marynaty. Tak przygotowane warzywa układać na aluminiowych tackach i piec na gorącym grillu przez 4 minuty z każdej strony. Podawać solo lub jako dodatek do potraw mięsnych.
Przepis nadesłany na konkurs Letnie Grillowanie przez Iwona Podgórna