Składniki:
- 1,5 kg filetu z indyka (piersi)
- 3 średnie cukinie pokrojone w 0,5 cm plastry
- 1 duża czerwona cebula pokrojona w 0,5 cm plastry
Marynata:
- 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka posiekanych, ulubionych ziół
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Filet umieścić w plastikowym, grubym worku i zalać ¾ części marynaty. Podobnie postąpić z cukinią i cebulą zalewając je resztą marynaty. Worki odłożyć do lodówki na około 4 godziny. Ruszt grilla nasmarować olejem. Mięso obsączyć z marynaty, piec na dobrze nagrzanym grillu przez około 1,5 godziny kilkakrotnie je obracając. 5 minut przed końcem grillowania wyłożyć na ruszt grilla obsączone warzywa i piec je z obu stron. Upieczone mięso odstawić na kilka minut, lekko wystudzone pokroić w plastry. Na talerzach układać plastry mięsa przekładać warzywami i podawać. Jeśli ktoś lubi może dodać pikantny sos.
Przepis nadesłany na konkurs Letnie Grillowanie przez Iwona Podgórna