Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Miso krok po kroku

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 4 dag suszonych alg morskich
  • 4 łyżki pasty miso
  • 10 dag sera sojowego tofu
  • 50 ml sake
  • 50 ml białego wina
  • prażony sezam


Sposób przyrządzania:

Algi wakame zalej wodą, podgrzewaj prawie do wrzenia. Bezpośrednio przed zagotowaniem wyjmij je z garnka i odłóż.
Wywar zagotuj, dodaj miso. Gotuj przez chwilę, przypraw sake i winem.
Do miseczek nakładaj pokrojony w drobną kostkę serek tofu oraz ugotowane algi.
Przygotowane składniki zalej bulionem i posyp uprażonymi na suchej patelni ziarenkami sezamu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *