Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrąg z krewetkami zapiekany

Składniki:

    • 50 dag pstrąga
    • 20 dkg odwłoków krewetek
    • 1 jajko
    • 10 dag tartego żółtego sera
    • 2 banany
    • sok z cytryny
    • 1 łyżka masła lub margaryny

    Sos:

    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka mąki
    • 1 1/2 szklanki mleka
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Pstrąga sprawić, dokładnie wymyć, ugotować, usunąć skórę i ości. Dodać krewetki, pozostawiając kilkanaście do przybrania. Roztopić tłuszcz, wsypać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić mlekiem i mieszając zagotować, przestudzić, dodać roztarte żółtko i połowę ilości sera. Ubić sztywną pianę i dodać do sosu. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego i polać sosem. Posypać resztą utartego sera i położyć na wierzchu masło. Piec przez 15 min. w temp. 180 st. C. Banany pokroić w plasterki, umoczyć w soku cytrynowym i roztopionym maśle, ułożyć na około ryby i ponownie wstawić do piekarnika na 5 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *