Składniki:
- 1 kg świeżego dorsza
- 5 pomidorów
- 25 dkg czerwonej obranej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 szklanka wywaru warzywnego
- 2 filiżanki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Rybę spraw, umyj, wyfiletuj. Zagotuj wodę, włóż pokrojonego na kawałki filet z dorsza. Jeszcze raz doprowadź do wrzenia, podgrzewaj 2-3 minuty. Wyjmij i osącz. Pomidory obierz ze skórki, gotuj przez chwilę w oddzielnym rondelku, następnie przeciśnij przez praskę lub zmiksuj i przetrzyj przez sitko. W rondlu o grubych ściankach (a najlepiej w specjalnym glinianym naczyniu do zapiekania) rozgrzej oliwę. Podsmaż ząbki czosnku i posiekaną cebulę. Dodaj pomidory, posól i podgrzewaj 5 minut. Dodaj dorsza i szklankę bulionu. Paprykę pokrój w paski, dodaj do pozostałych składników i duś 15 minut. Podawać udekorowane zieleniną i ćwiartkami usmażonych pomidorów.
1 comment for “Filet z dorsza w pomidorach”