Składniki:
- 2 szkl krótkoziarnistego ryżu
- 1 kawałek wodorostów
- 3 łyżki sake
- ¼ szkl octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki soli
Składniki: 1½ szklanki cukru 1 pomarańcza 5 l wody 25 dag marchewki 2 łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia o czym zdjąć z ognia i rozpuścić w niej cukier. Następnie dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i marchewki. Doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym.
Składniki: 1 banan ½ szkl soku z pomarańczy cukier cukier waniliowy 1 szkl maślanki Sposób wykonania: Obranego banana pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do nich maślankę oraz sok z pomarańczy. Całość dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku cukrem oraz cukrem waniliowym i przelać do szklanek.
Składniki: 2 łyżki marmolady sok wyciśnięty z 1 pomarańczy cukier 1 szkl kefiru Sposób wykonania: Marmoladę dodać do kefiru. Wlać jeszcze sok z pomarańczy i całości dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku cukrem i przelać do wysokiej szklanki.
Składniki: ½ szkl truskawek ½ szkl soku pomarańczowego cukier skórka z cytryny ½ szkl maślanki Sposób wykonania: Oczyszczone truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do nich sok pomarańczowy oraz maślankę. Całość dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku cukrem. Udekorować skórką z cytryny.