Składniki:
- mięso mielone 1 kg
- cebula biała 1 sztuka
- jajko 2 sztuki
- świeże grzyby 8- 10 sztuk
- bułka tarta 1/2 szklanki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki posiekana 3 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Mięso mielone należy wrzucić do miski, dodać do niego posiekane na
drobno grzybki. Cebulę należy posiekać w kostkę i zeszklić na patelni,
dodać do mięsa mielonego. Następnie do masy mięsnej należy dodać jajko,
zieleninę, sól i pieprz do smaku, wszystko wyrobić, w miarę potrzeby
dodawać bułkę tartą. Z tak przygotowanej masy mięsnej należy formować
kotleciki. Na patelni należy rozpuścić tłuszcz, na nagrzany tłuszcz
należy kłaść kotlety i smażyć je z obu stron na brązowy kolor. Podawać z
ziemniakami i surówką.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos