Składniki:
- 4 jabłka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 7 dag rodzynek
- kawałek imbiru (ok. 3 cm)
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 szklanki soku jabłkowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 ŁYŻKI OLEJU WIELKOPOLSKIEGO
- 4 medaliony z polędwiczek wieprzowych
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Sos jabłkowy:
Jabłka umyj, obierz i posiekaj. Dodaj rodzynki, imbir i sok jabłkowy (zostaw 2 łyżki). Składniki posyp brązowym cukrem, cynamonem i gałką muszkatołową. Wymieszaj, gotuj około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Medaliony umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą i pieprzem, usmaż na oleju. Zdejmij mięso z patelni. Do tłuszczu ze smażenia wlej odłożony sok, zagotuj, a następnie polej mięso.
Z sosu wyjmij kawałek imbiru. Medaliony obłóż jabłkami z sosem. Udekoruj natką pietruszki.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Michał Buszta