Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Medaliony z jabłkiem

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 7 dag rodzynek
  • kawałek imbiru (ok. 3 cm)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 szklanki soku jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 ŁYŻKI OLEJU WIELKOPOLSKIEGO
  • 4 medaliony z polędwiczek wieprzowych
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki

    Przygotowanie:

    Sos jabłkowy:
    Jabłka umyj, obierz i posiekaj. Dodaj rodzynki, imbir i sok jabłkowy (zostaw 2 łyżki). Składniki posyp brązowym cukrem, cynamonem i gałką muszkatołową. Wymieszaj, gotuj około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
    Medaliony umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą i pieprzem, usmaż na oleju. Zdejmij mięso z patelni. Do tłuszczu ze smażenia wlej odłożony sok, zagotuj, a następnie polej mięso.
    Z sosu wyjmij kawałek imbiru. Medaliony obłóż jabłkami z sosem. Udekoruj natką pietruszki.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Michał Buszta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *